دو شنبه 19 خرداد 1404
تاریخ ایجاد: دو شنبه 11 اذر 1398   تاریخ بروزرسانی: دو شنبه 30 ابان 1401   

 مدیریت سلامت محیط                                                                        

مدیریت سلامت محیط و کار ، با سیاستگذاری وارائه خط مشی فنی و تخصصی مربوط به امور پیشگیری، کنترل، کاهش و حذف شرایط  وعوامل تهدید کننده سلامت انسان در محیط  زندگی و کار و همچنین حفظ و ارتقاء سلامت نیروی کار با ارج نهادن به کرامت انسانی، عدالت اجتماعی و توجه به توسعه پایدار با بهره گیری از مشارکت های مردمی و همکاری های بین بخشی و بکارگیری فناوری مناسب از طریق بکارگیری معیارها ، ضوابط و نظام کارآمد ارائه خدمات به ایفای نقش در نظام سلامت می پردازد.
اهداف اصلی :
-پیشگیری، کنترل، کاهش و حذف عوامل تهدید کننده سلامت انسان در محیط زندگی و کار در راستای حفظ و ارتقاء سلامت
-حفظ و ارتقاء سطح سلامت نیروی کار از طریق استقرار نظام جامع سلامت شغلی
-توسعه خدمات بهداشت محیط و بهداشت حرفه ای با دیدگاه عدالت در سلامت
-توانمندسازی نیروی انسانی از طریق برنامه های آموزشی و پژوهشی
-ظرفیت سازی و توانمند سازی جهت مقابله با حوادث غیر مترقبه و همه گیری ها
-پایش و ارزشیابی برنامه های بهداشت محیط و بهداشت حرفه ای  و سلامت نیروی کار
-تعیین اولویت های بهداشت محیط وبهداشت حرفه ای
زیر مجموعه های مدیریت سلامت محیط و کار:
- گروه سلامت محیط:

گروه سلامت محیط با نظارت بر سلامت مواد غذایی در سطح عرضه، نظارت بر وضعیت بهداشت محیط مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی و بهداشت اماکن عمومی، نظارت بر آب آشامیدنی سالم و دفع بهداشتی فاضلاب ، بهداشت محیط بیمارستانها و مراکز بهداشتی درمانی ، مبارزه با دخانیات ، آلودگی هوا ، بهسازی محیط روستا ، شهر سالم روستای سالم ، ارزیابی اثرات زیست محیطی وکنترل عواملی از محیط که به نوعی بر سلامت مردم تاثیر می گذارد با هدف حفظ و ارتقاء سلامت آحاد مردم تلاش می کند تا به این مهم دست یابد.

- گروه سلامت کار:
مهندسی بهداشت حرفه ای با هدف حفظ، تأمین و ارتقاء سطح سلامت شاغلین در بخش های مختلف صنعت، معدن، کشاورزی و خدمات پا به عرصه وجود نهاده و با شناسایی عوامل زیان آور محیط کار و ارائه راه کار های کنترلی نقش موثری در پیشگیری و کنترل مخاطرات ،بیماری های شغلی و حوادث ناشی از کار دارد وتلاش می کند تا با کنترل عوامل زیان آورمحیط کار از بروز نقص عضو، ازکار افتادگی و بیماریهای شغلی در شاغلین جلوگیری نماید ، نظارت وآموزش مداوم صاحبان کارگاهها و کارخانه ها وکارگران نیز درراستای این امر مهم انجام می شود.

- آزمایشگاه مرجع بهداشت آب و فاضلاب معاونت بهداشتی:

دریافت و آنالیز باکتریولوژیک و فیزیکو شیمیایی نمونه های آب شرب سامانه های آبرسانی شهری و روستایی از جمله وظایف پرسنل آزمایشگاه مذکور می باشد.

-آزمایشگاه مرجع جنوب شرق بهداشت محیط و حرفه ای

دریافت و آنالیز  

گروه بهداشت محیط:

بهداشت محیط عبارت است از کنترل عواملی از محیط زندگی که به گونه ای بر سلامت جسمی،روانی واجتماعی انسان تأثیرمی گذارد. این گروه به عنوان یکی از گروه های فعال معاونت بهداشتی، به منظور ارتقاء سطح بهداشت و سلامت مردم از طریق نظارت بر مراکز تهیه و توزیع و عرضه مواد غذایی و اماکن عمومی، کنترل ونظارت برمنابع و شبکه های توزیع آب آشامیدنی سالم ، کنترل ونظارت بر دفع بهداشتی زباله و فاضلاب ، و مشارکت در برنامه های حوادث غیرمترقبه و ... از طریق بازرسی بهداشتی توسط پرسنل وبازرسان بهداشت محیط فعالیت نموده و در راستای تحقق این رسالت ، اعتقاد راسخ به بهبود مستمر کیفی و کمی در ارائه خدمات بهداشتی و افزایش مهارتهای فنی منابع انسانی و رعایت اصل صرفه جویی در منابع مالی ، زمان و افزایش اثربخشی از طریق بکارگیری فن آوری های نوین نرم افزاری و سخت افزاری در تقویت و هماهنگ سازی درون بخشی و برون بخشی و نیز جلب رضایت گیرندگان خدمت نسبت به اصلاح شیوه های جاری و ارائه ی الگوهای جدید می کوشد .
ماموریت :
گروه مهندسی بهداشت محیط می­ کوشد در راستای اهداف و اجرایی نمودن سیاست های دولت و به منظور ارتقاء سطح سلامت آحاد مردم از طریق نظارت و کنترل مراکز تهیه و توزیع و عرضه مواد غذایی و اماکن عمومی، بهداشتی درمانی و آموزشی،کنترل ونظارت برمنابع و شبکه های توزیع آب آشامیدنی مناطق شهری و روستایی، کنترل ونظارت جامع بر مدیریت پسماندهای عادی و ویژه، کنترل ونظارت برجمع آوری، تصفیه و دفع بهداشتی فاضلاب در مناطق شهری و روستایی،اجرایی نمودن برنامه کنترل و مبارزه ملی با دخانیات، مشارکت فعال در برنامه های حوادث غیرمترقبه و کنترل و نظارت بر آلودگی هوا در محیط های شهری و محیط های بسته و..... فعالیت نموده و در راستای تحقق این رسالت و تکریم گیرندگان خدمات و اعتقاد راسخ به بهبود مستمر کیفی و کمی در ارائه خدمات بهداشتی و افزایش توان علمی و مهارتهای فنی پرسنل بهداشت محیط در شهرستان های استان و رعایت اصل صرفه جویی در منابع مالی، زمان و افزایش بهره وری از طریق بکارگیری فن آوری های نوین نرم افزاری و سخت افزاری و استفاده از تکنولوژی مناسب (اصول PHC) در تقویت و هماهنگ سازی روابط درون بخشی و برون بخشی و نیز جلب رضایت گیرندگان خدمت، نسبت به اصلاح شیوه های جاری و ارائه ی الگوهای جدید گام های موثری بردارد.
مهمترین برنامه های بهداشت محیط عبارتند از:

  • نظارت بهداشتی بر تهیه ، توزیع و فروش مواد غذایی
  • نظارت بر تأمین آب آشامیدنی سالم
  • بهداشت محیط روستا
  • کنترل آلودگی هوا
  • کنترل بیماریهای ناشی از مواد غذایی و مسمومیت ها
  • بهداشت مسکن ، بهداشت اماکن عمومی
  • کنترل حشرات و جوندگان
  • بهداشت پرتوها
  • بهداشت محیط در موارد اضطراری
  • نظارت بردفع بهداشتی فاضلاب ها
  • مدیریت مواد زائد شهری و مواد زائد خطرناک

 

گروه بهداشت حرفه ای

بیش از نیمی از افراد بزرگسال در محیط کار خود به نحوی در معرض یکی ازعوامل زیان آور شیمیایی ، فیزیکی ، بیولوژیک ، ارگونومیک یا استرس های روانی و فشارکاری بیش از حد قرار دارند .محل های کار فاقد ساختار ایمنی وبهداشت حرفه ای ، کار با انواع موادشیمیایی سمی و خطرناک ، کار در معادن روباز وزیر زمینی ، کار با سموم و آفت کشها در کشاورزی ،کاردر مشاغل خانگی وفرآیندهای تولیدی سنتی،کارهای ساختمانی ، کارگاههای کوچک فنی خدماتی درشهرها و روستاها ،و... عمده محیط های کاری هستند ، که کارگران را در معرض مواجهه با انواع عوامل زیان آور ، فیزیکی ، شیمیایی ، بیولوژیکی و ارگونومیکی قرار می دهند. مهندسی بهداشت حرفه ای با هدف حفظ ، تأمین و ارتقاء سطح سلامت شاغلین در بخش های مختلف صنعت، معدن، کشاورزی و خدمات پا به عرصه وجود نهاده و با شناسایی عوامل زیان آور محیط کار و ارائه راه کار های کنترلی نقش موثری در پیشگیری و کنترل مخاطرات ، بیماری های شغلی و حوادث ناشی از کاردر همه محیط کار دارد .کارشناسان بهداشت حرفه ای تلاش می کنند تا با کنترل عوامل زیان آور محیط کار از بروز نقص عضو ، ازکار افتادگی و بیماریهای شغلی در شاغلین جلوگیری نمایند ، نظارت وآموزش مداوم صاحبان کارگاهها و کارخانه ها وکارگران نیز درراستای این امر مهم انجام می شود . بنابراین نظارت وبازرسی منظم از محیط های کار وسنجش عوامل زیان آور و در مرحله بعد انجام اقدامات کنترلی موثر بهداشت حرفه ای همراه باانجام مراقبت های بهداشتی کارگران که از فعالیت های اصلی بهداشت حرفه ای است که نقش موثری درایجاد محیط های کاری سالم وایمن و ارتقای سلامت شاغلین دارد .
اهداف بهداشت حرفه ای :
۱- تامین ، حفظ و ارتقای سطح سلامت جسمانی ، روانی و اجتماعی کارکنان همه مشاغل
۲- پیش گیری از بروز بیماریهاو حوادث ناشی از کار
۳-انتخاب کارگر یا کارمند برای محیط و شغلی که از نظر جسمانی و روانی توانایی انجام آن را دارد یا به طور اختصار تطبیق کار با انسان (ارگونومی)
برنامه های بهداشت حرفه ای:
۱- برنامه پایش، ارزشیابی و نظارت برعملکرد بهداشت حرفه ای مراکز بهداشت تابعه
۲- برنامه تشدید بازرسی های بهداشت حرفه ای
۳-برنامه رسیدگی به مصدومین حوادث ناشی از کار جهت دریافت خدمات درمانی مناسب
4- برنامه مشاغل سخت و زیان آور
5- برنامه سلامت،ایمنی و بهداشت عوامل اجرایی پسماندها
6- برنامه بهداشت کشاورزی
7- برنامه بهداشت حرفه ای بیمارستان ها
8- برنامه بهداشت قالیبافان
9- برنامه بهداشت پرتو کاران
10- برنامه بهداشت حرفه ای معدن کاران
11- برنامه نظارت بر تشکیلات بهداشت حرفه ای( خانه ها ومراکز بهداشت کارگری )
12- برنامه بازرسی هدفمند بهداشت حرفه ای از کارگاه ها
13- برنامه توسعه خدمات بهداشت حرفه ای ارائه شده توسط شرکت های خصوصی دارای مجوز
14-برنامه توسعه آزمایشگاه های بهداشت حرفه ای جهت کنترل کیفیت خدمات ارائه شده از طریق شرکت ها
15- برنامه ارگونومی محیط های کار
16- برنامه کنترل عوامل شیمایی محیط کار
17- برنامه مدیریت حوادث شیمیایی و برچسب گذاری
18- برنامه مقابله با صدا در محیط کار
19- برنامه ساماندهی روشنایی در محیط کار
20- برنامه مدیریت پرونده پزشکی سلامت شغلی
21- برنامه خود اظهاری کارفرمایان