پنج شنبه 22 خرداد 1404
تاریخ ایجاد: چهار شنبه 15 تیر 1401  

تب مالت، بیماری سخت با قابلیت پیشگیری ساده

.

تب مالت، بیماری سخت با قابلیت پیشگیری ساده

تب مالت به عنوان یکی از مهم‌ترین بیماری‌های مشترک انسان و دام محسوب می‌شود و منشا آن در انسان، بیماری بروسلوز در بین دام ها است.
 

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در این باره گفت: تب مالت یکی از بیماری های عفونی مشترک بین انسان و حیوان می باشد که به بیماری هزار چهره معروف است و از حیوانات آلوده مخصوصا بز، گوسفند، گاو و غیره به انسان منتقل می شود .

 

دکتر محسن بارونی افزود: درمان این بیماری حتی ممکن است تا چند ماه به طول بیانجامد به همین دلیل جزو بیماری های مزمن محسوب می شود اما می توان به راحتی از ابتلا به آن پیشگیری کرد.

 

وی گفت: از آنجا که این بیماری بیشتر در بین دامدارن، کشاورزان و در کشتارگاه ها و... شایع است، یکی از بیماری های شغلی نیز محسوب می شود و بیشتر در فصول بهار و تابستان  که فصل زایش و شیر دهی دام ها است بروز می کند.

 

وی با بیان راه های انتقال بیماری تب مالت گفت: مصرف شیر خام دام های آلوده و فراورده های تهیه شده از شیر خام مثل پنیر محلی، خامه، سرشیر، آغوز، بستنی و... از عمده ترین راه های انتقال این بیماری محسوب می شود.

 

بارونی ادامه داد: تماس با خون، جفت، جنین و ترشحات رحمی حیوان آلوده، استنشاق هوای آلوده به گرد و غبار آغل و طویله دام های آلوده و یا پاشیده شدن خون یا ترشحات دام آلوده به چشم نیز برای قصاب ها، دامپزشکان و چوپان ها می تواند عامل انتقال بیماری باشد.

 

وی در خصوص علائم بیماری گفت: شروع بیماری تدریجی و یا ناگهانی با علائم مختلف به خصوص تب و لرز، سردرد، درد مفاصل، کمردرد، تعریق، کاهش وزن، کاهش اشتها، خستگی و افسردگی است.

 

دکتر بارونی گفت: دوره کمون یا نهفتگی بیماری، یعنی از زمان ورود عامل ایجاد بیماری به بدن انسان  تا بروز علائم بیماری در انسان  که اغلب یک تا سه هفته و گاهی تا چند ماه نیز طول می کشد.

 

دکتر بارونی به مردم توصیه کرد: شیر غیر پاستوریزه را حداقل به مدت 5-3 دقیقه بعد از رسیدن به نقطه جوش و غل زدن بجوشانید و پنیر غیرپاستوریزه در آب نمک 17% حداقل سه ماه قبل از مصرف نگهداری کرده و برای پاک کردن و قطعه قطعه کردن گوشت حیوانات حتما از دستکش استفاده کنید.

 

وی گفت: خودداری از مصرف شیرخام و فراورده های دامی آلوده و یا فراورده های لبنی غیر پاستوریزه مانند خامه، سرشیر، آغوز و یا شیر حیواناتی که تازه سقط جنین داشته اند مهم ترین راه پیشگیری از ابتلا به بیماری است.

 

وی شناسایی و جداسازی دام های بیمار و واکسیناسیون دام های سالم پس ازجدا سازی، توصیه مهمی برای دامداران دانست و گفت: استفاده از وسایل حفاظتی مثل دستکش، عینک، ماسک، چکمه و...برای افرادی که به نحوی با دام سرو کار دارند بسیار حائز اهمیت است.